Monday, July 5, 2010

Spagetti de Janggus



1 paket spagetti
4 sudu besar minyak masak
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
1 tin sos prego - aku guna cap campbells
4 biji tomato - di cincang halus
1 labu bawang - di cincang halus ( kalau suka bawang..bleh letak 2 biji..tgk juga la saiz bawang dan banyak mana kita masak )
3 ketul ayam/daging - isinya dipotong kecik. Nak senang just beli daging cincang yang dah dijual kat kedai..
Serbuk oregano
1 tin Cendawan butang - dipotong halus
Garam secukup rasa


Cara - caranya :

1. Spagetti direbus dengan air. Masukkan juga sedikit garam dan minyak supaya x melekat spagetti tu.
2. Tumis bawang dalam kuali sehingga naik bau.
3. Masukkan sos prego, sos cili dan sos tomato. Tumis sampai naik minyak.
4. Masukkan daging cincang.
5. Bila daging dah masak, masukkan tomato dan serbuk oregano. Jgn letak terlalu banyak sebuk oregano nanti x sedap lak..
6. Masukkan cendawan butang.
7. Garam secukup rasa.
8. Siap untuk dihidang.

Tambahan : Boleh juga letak cheese. Taburkan atas sos spagetti. Kalau tak mau guna spagetti pun bleh.boleh guna makaroni dan pasta.

Selamat mencuba.

No comments: