Sunday, February 15, 2009

Disebalik nama Ainul Mardhiah....

Ainul Mardhiah bermaksud mata yang diredhai ALLAH swt merupakan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari-bidadari yang lain. Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika nabi memberi memberi targhib ( berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad pada agama Allah ) katanya siapa - siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia shahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari2 syurga. Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat nak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut.... tetapi dia malu nak bertanyakan kepada nabi kerana malu pada sahabat-sahabat yang lain. Namun dia tetap beri nama sebagai salah sorang yang akan keluar/pergi berperang.

Sebelum Zohor, sunnah nabi akan tidur sebentar ( dipanggil khailulah ), maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah lain tidur bersama-sama. Dalam tidur tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang lelaki yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri2 lalu ditanyanya dimanakah dia. Lalu lelaki itu menjawab inilah syurga. Lalu dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan bidadari Ainul Mardhiah... lalu ditunjuknya di suatu arah maka dia pun berjalan ke arah itu.

Disuatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan begitu. Tak pernah dilihat didunia ini. Lalu diberi salam dan dia bertanya, " Andakah ainul mardhiah?". Wanita itu menjawab, " Ehh tidakk ! Saya khadamnya. Ainul Mardhiah ada di dalam singgah sana." Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai. Lalu diberi salam dan di tanya lagi adakah dia ainul mardiah lalu wanita itu menjawab..." Eh tidakkk ! Saya hanya khadamnya. Di dalam mahligai ini...Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana". Lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu. Kecantikkannya sungguh mengkagumkan... lalu dia sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda cantiknya dari yang kedua dan tak pernah dia lihat di dunia.... lalu wanita itu berkata, " Akulah Ainul Mardhiah, aku diciptakan untuk kamu dan kamu diciptakan untuk aku. " Bila lelaki itu mendekatinya wanita itu menjawab, " Nanti ! Kamu belum mati syahid lagi." Tersentak itu pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada seorang sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada nabi SAW. Tapi sekiranya dia shahid barulah ceritakan kepada nabi.

Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi saw di dalamnya telah keluar berperang lalu ditakdirkan pemuda tadi telah shahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka ( tunggu makanan adalah satu sunnah nabi ). Maka kawan sahabat yang shahid tadi telah bangun dan merapati nabi SAW dan menceritakan perihal sahabat nabi yang syahid tadi. Dalam menceritakan itu nabi menjawab benar...benar...benar... dalam sepanjang cerita tersebut. Akhirnya nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga....

Wallahu wa'lam...


p/s : cintai lah sesorg itu kerana ALLAH swt dan bukan kerana cinta nafsu.
2 comments:

abdullah said...

Subhanallah..Subhanallah..Subhanallah...Maha Suci Allah dan kebenaran pada segala ucapan Rasullullah s.a.w

Anonymous said...

Can you tell me which Hadith that mention this story? I cannot verify from any the major Hadith book.